Saturday, 26 October 2013

COKLAT UNTUK MINDA - Coklat Imtiyaz (RM45.00)

Fikir Minda, Ingat Coklat Imtiyaz"
 
 
 
Produk untuk minda diformulasi oleh Dr (H) JUNAIDI TAJUL ARIFFIN telah berada di pasaran sejak 2006 berasaskan Susu Kuda, Pegaga, Soya, Koko dan Kismis dengan menggunakan jenama seperti Gotu Kola dan Coklat Minda sehingga 2011.
COKLAT IMTIYAZ GOLD adalah penjenamaan semula setelah R&D dilakukan dengan khidmat nasihat Dr. Mohd Rosni Sulaiman (Jul 2012 – Feb 2013) daripada Universiti Malaysia Sabah (Toksikologi & Biokimia Makanan - BSc (Hon) (UKM), MSc (UMS), PhD (UPM) untuk meningkatkan lagi kualiti produk dari aspek keberkesanan nutrien sebagai pemangkin kepada Kecemerlangan Emosi Dan Akademik. Formulasi terkini Pengisisan Kismis Terapi Al-Quran 30 Juz sebagai nilai istimewa untuk memperkasakan lagi kualiti pengguna dari aspek Sentuhan Qalbu/Hati 5P (Perawat, Peneman, Penawar dan Penyembuh).
 
ULASAN RINGKAS PRODUK
 
COKLAT IMTIYAZ GOLD adalah produk pemakanan yang unik dan berinovasi. Ianya dihasilkan melalui adunan pemakanan yang mempunyai nilai nutrien semulajadi, halal dan diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia sebagai Makanan. Berkhasiat serta memenuhi keperluan diet kanak-kanak dan orang dewasa. Dalam bentuk tablet, mempunyai rasa yang enak/sedap, senang dibawa kemana-mana, pengambilan (kunyah ianya lembut) dan penyimpanan yang mudah.
 
Bahan Asas Produk
• Susu Kuda. Adalah alternatif kepada mereka yang alah kepada susu lembu (lactose intolerance) kerana gumpalan lemak susu kuda lebih halus dan hampir menyamai susu ibu manusia. Terdapat banyak kajian oleh saintis pemakanan telah melaporkan komposisi protein dan lemak susu kuda adalah yang paling hampir dengan susu ibu manusia. Komposisi lemak dan pecahan protein, menyatakan susu kuda lebih menyamai susu manusia berbanding dengan susu lembu. (Kajian Godovac Zimmermann et al., 1987; Businco et al., 2000; Horrobin, 2000). 
 
 
 
• Gotu Kola (Pegaga). Pemakanan yang menjana tenaga yang disimpan oleh badan, dan secara khusus sangat berguna membantu sistem saraf (nervous system). Gotu Kola ada kala digelar ‘food for the brain’. Di negara barat ianya sangat popular sebagai ‘nerve tonic’ untuk megurangkan ketegangan dan menguatkan daya ingatan. Gotu Kola membantu mengatasi ‘stress’, memulihkan ‘reflexes’ dan meningkatkan kecerdasan mental dan tenaga fizikal. Triterpenes yg terdapat pada Gotu Kola bertindak melegakan ketegangan dan kerunsingan (antidepressant activity). (Petikan kajian oleh Zhong Yao Cai. 2003 Dec;26(12):870-3). 
 
• Kacang Soya. Kacang soya menawarkan complete protein profile dan mengandungi semua essential amino acids yang diperlukan oleh diet seseorang. Kacang soya bukanlah sejenis pemakanan ajaib, tetapi ianya adalah contoh di antara jenis pemakanan yang mempunyai nilai diet lengkap serta mempunyai kesan positif kepada kesihatan. (Petikan kata: Christine Lewis, Acting Director of the Center for Food Safety and Applied Nutrition's Office of Nutritional Products, Labeling and Dietary Supplements USA).
• Koko. Selain daripada mempunyai perbagai khasiat yang diperlukan oleh tubuh manusia, koko/coklat juga begitu sinonim dengan ungkapan positif emosi seperti sayang, rasa cinta dan keceriaan. Secara perbandingan, coklat/koko mengandungi lebih kandungan protein berbanding dengan sebiji pisang, sebatang lobak merah, sebiji oren, sebiji epal atau sejumlah kismis dengan berat yang sama. Kajian telah membukitkan bahawa coklat/koko mengandungi khasiat makanan yang seimbang. (Sumber: Chocolate: Facts On Health and Nutrition For Educators and Health Professionals, Chocolate Manufacturers Association of the USA).
 
● Kismis Terapi Al-Quran 30 Juz. Selain amat berkhasiat untuk otak ianya memperkasakan spiritual pengguna dari aspek Sentuhan Qalbu/Hati selaku Perawat, Peneman, Penawar, Penguat dan Penyembuh.
 
Gula ringkas dalam kismis telah dikenalpasti dapat meningkatkan daya pemikiran otak. Ini kerana otak memerlukan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak untuk berfungsi dengan baik dan kismis dapat menyediakan keperluan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak dan cepat. Ia menajamkan minda atau daya ingatan kerana otak memerlukan banyak gula fruktosa untuk berfungsi dengan baik.
 
Menjadi sumber semulajadi antioksida kerana kismis mengandungi fenol. Anti oksida melindungi tubuh dari adikal bebas. Kismis menyihatkan dan melindungi gigi dan gusi kerana ia kaya dengan asid oleanolik. Kismis kaya dengan potasium dan sodium yang membantu mengurangkan tekanan darah tinggi. Menguatkan tulang kerana di dalam buah kering ini terkandung fiber dan asid tartaric

No comments:

Post a Comment